Sari la conținut

Impactul jaluzelelor interioare asupra nivelului de iluminat si al timpului de reverberație in interior

Există mai mulți parametri fizici care sunt luați în considerare la determinarea nivelului de confort al unui spațiu închis. De exemplu, atunci când alegeți jaluzelele pentru o cameră, există o multitudine de criterii care ar putea fi luate în considerare, cum ar fi culoarea, materialul sau gradul de opacitate. Totuși, aceste corpuri aparent mici pot avea un impact semnificativ și asupra altor factori aparent neimportanți precum nivelul presiunii acustice și timpul de reverberație. Articolul urmărește prezentarea diferitelor tipuri de dispozitive utilizate pentru a controla modul în care lumina naturală intră într-o cameră, atât din punct de vedere al iluminării, cât și din punct de vedere acustic. În timpul campaniei experimentale, s-au examinat cinci dintre cele mai comune tipuri de geamuri în ceea ce privește rolul lor principal de blocare a luminii și, în plus, influența acestora asupra timpului de reverberație și a nivelului presiunii acustice în camera analizată.
Întrucât oamenii petrec în jur de 80-90% din timpul petrecut în spații închise, confortul de mediu reprezintă un parametru important care nu numai că are un impact enorm asupra sănătății oamenilor, dar influențează și percepția ocupanților asupra spațiului interior.
Folosirea luminii de zi în interiorul unei clădiri poate contribui la reducerea consumului de energie și are un impact puternic asupra unor aspecte vizuale importante. În funcție de destinația fiecărei camere, sunt necesare diferite nivele de iluminare. Utilizarea luminii solare gratuite poate reduce semnificativ consumul de energie pentru iluminatul la nivelul clădirii. Pe de altă parte, prea multă lumină naturală necontrolată poate avea un impact negativ asupra capacității ocupanților de a se concentra în anumite părți ale zilei, datorită faptului că nivelurile ridicate de iluminare pot duce la imagini pe ecran. Astfel, diferite tipuri de dispozitive sunt utilizate pentru a reduce și controla lumina zilei care intră într-o cameră. Jaluzelele au evoluat în timp, devenind din ce în ce mai eficiente.


Fig. 1. a) Măsurare nivel de iluminat – puncte de măsura b)-f) Tipuri de jaluzele

În cadrul acestei campanii experimentale ne-am propus să comparăm cele cinci tipuri cele mai comune de jaluzele folosite în locuințe din punct de vedere acustic și nivel de reducere al luminii exterioare. Măsurătorile au fost realizate într-o clădire experimentală la scară reală, prezentând două încăperi identice separate printr-un perete disociat structural. Rezultatele măsurătorilor de iluminare au arătat cele mai ridicate niveluri de iluminare din sala de recepție în cazul jaluzelelor din bambus, cu o medie de 210 lucși pentru cele 12 puncte de măsurare. Pe de altă parte, jaluzelele de aluminiu au prezentat de departe cele mai scăzute valori ale iluminării, cu lamele închise fie în sus, fie în jos, nivelurile de iluminare din camera de testare nu depășesc 56 lucși. În ceea ce privește proprietățile acustice ale materialelor, noul tip de jaluzele-panou sunt cea mai bună opțiune în mână, deoarece nivelul de presiune acustica obținut în interiorul încăperii atunci când aceste jaluzele s-au folosit a fost cel mai mic. Mai mult, în funcție de determinările timpului de reverberație, jaluzelele textile și panourile au prezentat cele mai scăzute valori la frecvența de 1000 Hz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =